Menu weselne
 





6. Menu weselne, czyli czym nakarmić gości?

Wybór menu weselnego to jedna z trudniejszych decyzji, jaką przyjdzie nam podjąć. Czym zachwycić podniebienia przybyłych? Przecież zależy nam, żeby wszyscy czuli się dobrze.

Planując pozycję przystawek i dań głównych pamiętajmy, że na sali będzie znajdować się więcej niż kilkanaście osób o różnych gustach. Na stołach powinny znaleźć się potrawy mięsne nie tylko z drobiu czy wołowiny, warto pomyśleć o różnorodności. Kuchnia polska jest najbardziej ceniona i akceptowana przez większość zaproszonych. Mimo szczerych intencji francuskie ślimaki w cieście, włoskie spaghetti serowe czy hiszpańska paella może stać się tylko ozdobą stołu weselnego. Wielu młodym radzimy - zrezygnujcie z  propozycji kuchni zachodnich. Koszt przygotowania innowacyjnych potraw jest wysoki a trafność w gusta rodziny i znajomych można liczyć w kilku procentach.

Potraw nie może być też zbyt mało. Należy tak zaplanować propozycje w menu by każdy zaspokoił swój głód. Puste nakrycia, niewielki wybór przekąsek, jeden rodzaj sałatki. Na ilości jedzenia nie można oszczędzać tym bardziej, jeśli planujemy uroczystość na ponad sto osób. Rosół, flaki, strogonow, roladki czy chrupiące pierogi to niektóre z bezpiecznych dań

 





akceptowanych przez większość gości. Nawet najprostsze danie odpowiednio przybrane i elegancko podane zyskuje na walorach smakowych i zwiększa apetyt siedzących za stołami. Przy wyborze menu zwróć uwagę, że nadmiar ilości gorących dań będzie ciężarem dla żołądków, co może odbić się na złym samopoczuciu smakoszy. Trzy dania gorące plus obiad jest wystarczającą opcją weselną. Dla wygłodniałych cztery posiłki to już przepych. Pięć to przesadna opcja, może się zdarzyć, że wielu gości nawet nie dotknie potrawy. Ze znajomymi bawiliśmy się na niejednym weselu, wiecie jaki popełniliśmy błąd? Tuż po toaście, smacznym obiedzie, półmiski z zimnymi przystawkami były nasze. Do końca wesela udało nam się już tylko spróbować jednego dania plus tortu. Reszta jedzenia, choć tak pięknie wyglądająca była poza naszym zasięgiem.

Przed weselną imprezą należy z zapasem zaopatrzyć się w napoje. Najbardziej pożądane przez gości są soki: pomarańczowy, grejpfrutowy i jabłkowy. Kultura nakrycia stołów nakazuje podawać je przelane do dzbanków. Nie może też zabraknąć napoi gazowanych. Estetyczne i smakowe walory wody mineralnej najlepiej zachowuje szkło. Cola czy oranżada powinna znajdować się w butelkach nie większych niż litrowe, ułatwi to nalewanie i nie zasłoni widoku przeciwnej części stołu. Życzymy smacznego!

 
 
Strona główna      Wielkopolska     Porady weselne      Tradycje weselne      Zareklamuj się      Kontakt